Tak to jsem tedy opravdu nečekala!
Jedním z opravdových překvapení v mém poradenství, mentoringu, terapeutické práci, jakkoliv to nazveme, bylo to, že s klienty řeším oblast, kterou jsem s nimi nikdy řešit neplánovala. A vůbec jsem si nemyslela, že je to problém tak častý. Předesílám, že většina z těch, kteří toto téma potřebovali otevřít, byly ženy, s muži tohle zdá se funguje tak nějak samospádem (i když tuším, že i tam leckdy něco drhne).
A jaké je to téma?
Je to strava, stravování.
Strašně mě to překvapilo. Netušila jsem, že tak velký počet lidí má potíže v této oblasti.
A jaké potíže to mohou být?
- Neschopnost se stravovat pravidelně.
- Ignorování svých fyzických potřeb.
- Absence pitného režimu.
- Nepřátelský vztah k jídlu.
- Chuť na věci, po kterých je mi špatně.
- Jím z povinnosti věci, které mi nedělají dobře.
- Jím ze zvyku, např. v určeném čase.
- Jím to, co se ode mne očekává.
- Atd.
Před časem jsem někde četla příspěvek jedné ženy, která vařila 4 jídla - každý v rodině vyžadoval něco jiného k jídlu. Ponechme stranou "povinnost" ženy vařit pro rodinu (třeba to dělala z radosti, nevím). Ale klíčové je přijmout a pochopit, že to, že žiju s někým pod jednou střechou, neznamená, že jsme povinni se stravovat jako přes kopírák.
Tato oblast má ještě jeden důležitý aspekt.
Je velmi pravděpodobné, že zejména v poslední době z důvodu změn na Zemi, kdy dochází k jakémusi energetickému posunu, budete mít chuť na věci, které jste nikdy předtím nejedli. A naopak - přestanete jíst věci, které byly stálicemi Vašeho jídelníčku a máte jich ještě ke všemu plnou spíž (můj případ, mimochodem).
A co s tím tedy?
🥦 Přijměte skutečnost, že jídlo by mělo být jak potěšením, tak sytit.
🍅
Přijměte to, že Váš jídelníček se může na určitou dobu smrsknout na 2-3 jídla, aby se pak totálně změnil a nikdy se nevrátil do doby "před".
🥦
Přijměte, že z hlediska obecných výživových pouček budete jíst některých věcí příliš (v mém případě to byly svého času vejce, ani nebudu říkat, kolik jsem jich denně snědla).
🍅 Dovolte si v omezené míře jíst i věci, o kterých jste přesvědčeni, že jsou nezdravé, nevhodné nebo toxické - ale máte na ně chuť.
🥦
Velmi pečlivě pozorujte reakce na jakékoliv jídlo a nebojte se v půlce jídla odložit příbor a jídlo nedojíst.
🍅 To, že jste včera snědli malou porci jídla a dneska po téže malé porci máte ještě hlad, je naprosto normální. Potřeba jídla se nemusí vůbec pojit s tzv. energetickým výdajem, tedy po fyzicky náročném dnu, kdy byste čekali, že budete mít hlad, může být opak pravdou. Respektujte své potřeby a plně jim důvěřujte.
🥦
Systematicky propouštějte ze svého systému vzorce spojené s jídlem - např. musí se vždy dojíst, co je na talíři, nebo jíst se musí 3x denně. Ale co když Vám to vyhovuje jen 2x nebo 6x? Jezte podle svých potřeb.
🍅
Nenuťte ostatním svůj styl stravování. Nabízejte, předkládejte, dávejte ochutnat, to co jste si uvařili pro sebe a co tušíte, že by zbytek blízkých nepozřel ani v případě hrozby smrti hladem 😄. Na náš rodinný stůl si tímto způsobem našly cestu hrachová polévka, čočka, pečená zelenina, zadělávaná mrkev, bramborová polévka, celerové karbanátky, zapečené brambory s vejci, dýňová polévka, fazolky s rajčaty, a spousta dalších čistě zeleninových jídel.
🥦 Nebojte se experimentů - a počítejte s debaklem. Považuji se za dobrou kuchařku, ale onehdy jsem uvařila něco naprosto nepoživatelného, bohužel už nevím co, s radostí bych se podělila, ale fakt už si to nepamatuju. Experiment se prostě nevydařil a tak jídlo letělo. 🤷♀️
🍅
Pátrejte po zdrojích informací a vše si pečlivě zvažujte. Příliš se nemluví o tom, že za epidemií obezity může být spíše než kalorický příjem tzv. systémový zánět, a také moc neslyšíme o spojitosti tohoto systémového zánětu s vysokou hladinou cholesterolu. Mnoho žen také netrpí obezitou, ale jejich organismus zadržuje příliš mnoho vody, ať už z jakéhokoliv důvodu, takže pokud taková žena začne držet dietu (vcelku pochopitelně) váha dolů nepůjde... Porozumějte svému tělu (tedy sobě 😉) a hledejte to optimální pro sebe.
🥦
Hlava často netuší - můžete mít chuť na něco, co Vám prokazatelně nedělá dobře, ale je možné, že prostě chybí jen některé živiny. A jak z toho? Ochutnávat. Já jsem takhle přišla k černé čočce. Někde jsem ji uviděla - a dostala jsem na ni chuť. V životě jsem ji nejedla - aspoň o tom nevím... Je možné, že si Vaši pozornost přitáhne něco, co vůbec neznáte. Zkuste to ochutnat.
🍅
Nenechte se vyplašit - máte chuť na citron? Tak si ho dejte. Nebo na stejk - a ve Vašem jídelníčku doposud maso chybělo? Jen do toho. Uvidíte, kolik ho sníte. Nebo na rohlík? Spousta lidí považuje bílé pečivo, navíc kupované, za zhoubu. Ale co když právě teď tohle Vaše tělo potřebuje? Jen sledujte reakce a všímejte si, po čem máte v bříšku jak v pokojíčku - a po čem ne. Půjde to.
Dobrou chuť.